Mere end Game Over – En blog om elektroniske spilkonkurrencer (DK relevant)

20161022_132835

Velkommen til mit blogindlæg, hvor vi skal se nærmere på det at bruge de elektroniske spil og selv definere rammerne, når vi spiller og dyster med og imod hinanden. Det er mit mål, at du fremover vil se nye muligheder for spillene – også efter de er gennemførte. Forhåbentlig får du lyst til at deltage i spilevents som arrangør eller som spiller, i hvert fald får du her et indblik i min spilverden, som rummer universer med udfordringer og oplevelser.

Når vi spiller spil, så tager vi på udflugt
Spilleglæde går hånd i hånd med lysten til at udforske. Både når vi går på opdagelse i spiluniverser, men også når vi udfordrer vores egne evner og vil se, hvor gode vi reelt er til det vi holder af. Kan vi blive bedre? Kan vi nå et sted hen, hvor vi ikke har været før og kan vi komme derhen før andre?

Mange nyere spil vil gerne gennemføres og vil gerne fortælle en historie. Men det er typisk rejsen der er den spændende. Og hvad når spillet er gennemført? Hvad når hovedkarakteren i spillets historie har opnået sit potentiale og er nået i mål, men gameren der sidder på den anden side af skærmen stadig gerne vil mere?
Når spillet har takket for kampen, kan vi stadig have lyst til at fortsætte; sammen, med og imod hinanden.

20160924_122228

Det er her at konkurrencer spiller op til nye sociale eventyr. Handlingen i spil er ikke altid den man får serveret, handlingen er aktiv, ja en interaktiv del af spillet. Lysten til at blive bedre, kan forstærkes af et fællesskab. Det ser vi også indenfor andre aktiviteter: Det er for eksempel sjældent sjovt at sparke bolden op ad muren alene, hvorimod en fodboldkamp, dér kan vi udtrykke vores kunnen. Min pointe er, at det er i fællesskabet den reelle rejse finder sted. Det er når vi mødes, og når vi spiller spillet sammen, at vi oplever noget større end spillet selv.

20161021_173833

Spiltyper
Fælles for spillene er, at de er kønsløse og uden hverdagens ret så kedelige krav. Alle kan være med. Der er mange typer af spil, nogle spil lægger op til at vi deler én controller og sammen finder frem til slutningen. Andre spil lægger op til, at vi sidder ved hver vores skærm og finder hinanden i et online scenarie. De rammer spillet sætter er fælles for alle, og hvem du er, er en gamer der udfordrer spillet, spillerne og dig selv.

Der er fantastisk mange andre typer af spilopstillinger, men der er ét benspænd som gør, at jeg vil gå en ekstra mil for at oplevelsen skal sidde lige i skabet. Det benspænd finder vi i de spil, som før nævnt, hvor handlingen udføres frem for serveres. Det er de spil, hvor man kan have svært ved at vide om oplevelsen er på skærmen eller i lokalet. Spil, hvor man styrer situationen med hænderne, men må stå på tåspidser, for at kunne være i sig selv.

Hvordan får vi de spiloplevelser?
Spillene skal udvælges. Og arrangerer du en turnering, så mærk efter, hvilken stemning du brænder for. Jeg brænder for de klassiske spil, dem hvor grafikken er minimalistisk og gameplay er essentielt. Derfor arrangerer jeg både europamesterskaberne i Tetris og DM i PONG. Jeg elsker instant action (også kaldet casual gaming) og kan rigtig godt lide at presse spillerne til det yderste.

Når vi afholder Tetris turnering står publikum på den anden side af spillerens skærm. Det betyder, at når spilleren kigger op, så ser spilleren os. Det spilleren selv ser på skærmen, det er projekteret op på et lærred bag spilleren. Egentlig ser vi som publikum på det lærred, der er sat op bag spilleren, men i det øjeblik spilleren rejser sig op fra møblet, i det øjeblik spilleren indser at førstepladsen er sikret, der står publikum klar med et kæmpe bifald.

Det er et godt tip, at snakke med deltagerne forinden. Du ved noget om de fysiske rammer og det lavpraktiske, og de ved noget om spillets indhold og spillernes forventninger. Jeg ser mig selv som arrangør og spillerne som deltagere. Hertil gør jeg mig også overvejelser om, hvilket format der skal bære konkurrencen, altså synes jeg at “alle mod alle” er et godt format eller om “do og die” er det mest passende, hvor det typisk kun er vinderen af hver runde som går videre.

Når jeg afholder konkurrencer, så bruger jeg appen: “My bracket” på en ipad. Denne app arrangerer selv en tilfældig rækkefølge og giver også et fair wildcard, hvis det er nødvendigt. Der er også mulighed for at lave et andet format med “losers bracket”, som giver folk en ekstra chance.

Online i lokalet
På Vangede Spilbibliotek ser jeg mange spille browserspil. De spil skal ikke downloades først. De er gratis og stadig på et niveau og med en simplicitet der gør, at jeg mellem bogopsætninger stadig fanger glimts af genialiteter. Min oplevelse er også, at spillere gerne vil fortælle om spil.

IO spillene er især populære. Her er tre spil, som næsten er tændte konstant.

http://www.agar.io
Spillet der for alvor sparkede io spillene ind på vores bibliotek og blev anerkendt af andre end indskoling og tweens, da det kom med i Netflix Original Serien: House of Cards.

www.slither.io
Du kender sikkert “Snake” fra Nokia telefonerne. Det gør landets unge i hvert fald, bare i en online udgave. Det er enormt populært og virkelig sjovt.

www.diep.io
En af vores unge gæster på Vangede snakker ikke så forståeligt dansk, endnu, men han har ivrigt fortalt om dette spil. Det lader sig bedst forklare, hvis man spiller det sammen og peger på skærmen. Det minder om en kombination af Tanks og Asteroids.

samling-til-blog

Nordic Game Day
Endelig kommer næste NGD! Her er dagen, hvor alle biblioteker har muligheden for at sætte ekstra fokus på spil. Vi har valgt, at slither.io skal fylde landets skærme. Og med god grund. Slither er lige til, det er gratis og der er altid nogen som kender regler og styring. Fordelen ved denne dag er, at vi er fælles om eventet. Du kan skrive til os, hvis du gerne vil have gode råd og du kan skabe en oplevelse på biblioteket, som resten af Danmark gerne vil høre om.

20160913_111249

Inspiration: På Vangede Spilbibliotek ser vi filmen “Man vs Snake”. Det er en ny dokumentar om 80er spillet Nibbler, der er arkadeverdenens version af Snake/Slither. Hvis du ikke har mulighed for at få rettigheder til at vise den, så kan du se den som research på Netflix for tiden. Vangede går også old school og har skaffet nogle Nokia telefoner. Jeg har ikke kunnet skaffe nok telefoner og SIM-kort til at lave et DM i Snake denne gang, men det kommer nok til næste år. Vangede får også besøg af arkadehallen “Bip Bip Bar” fra Nørrebro. Efter “Man vs Snake” skal gæsterne prøve kræfter, og se hvor mange point de selv kan få i spillet Nibbler.

Slangen i Vangede
Vi skal naturligvis også spille Slither.io! Min tanke er at afholde to typer konkurrencer. En klassisk konkurrence, hvor jeg er dommer, og så en konkurrence jeg vil beskrive her:

Dette format kalder jeg for “Highscore Hunt”. Highscore Hunt er meget selvkørende, også for de biblioteker, kulturhuse osv. som ikke har ekstra mandskab på.

Der afsættes 1 time.
Spilles på 3 PC’ere (efter forventet antal spillere: 10+)
Lad køkulturen herske.
Man skiftes og må gerne gå bagom i køen for at spille flere gange.
Spillerne får udleveret en seddel, hvor de kan skrive deres highscore ned.
Næste person i køen skriver under på, at highscoren er den rigtige.
Osv.

OBS!
Du kan også bruge dette format til månedlige konkurrencer. Meld ud, at man kan deltage i et udvalgt spil hele måneden og for at deltage, så skal man tage et billede af sin score med sin telefon og vise til personalet (eller sende som email). Sæt fx et lille logo i hjørnet af skærmen.

Forhåbentlig har bloggen her inspireret og motiveret til en masse spilleri rundt omkring. At spille er en aktivitet som samler folk og får en populær kultur ind på bibliotekerne. Indledningsvis skrev jeg, at når vi spiller, så tager vi på udflugt og det er sjovest at rejse når vi deler rejsen med andre.

– Men lad mig tilføje: Når vi konkurrerer, så er der nogen som får lov at vise vejen.

Links til det som er blevet beskrevet i bloggen:
Arkadehallen i København: www.BipBipBar.dk
DM i PONG: www.dmipong.dk
EM i TETRIS: www.facebook.com/TetrisEuropeanChampionship
Man vs. Snake dokumentar: www.manvssnake.com
My Bracket til afvikling af konkurrencer: https://itunes.apple.com/us/app/my-bracket-tournament-manager/id570129169?mt=8
Vangede Spilbibliotek på Facebook: www.Facebook.com/VangedeSpilbibliotek

Omtalte spil:
www.agar.io
www.diep.io
www.slither.io

Af: Chrisstoffer Daniel Paluszewski, Kulturvejleder på Vangede bibliotek

This entry was posted in Denmark, Inspiration, Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Mere end Game Over – En blog om elektroniske spilkonkurrencer (DK relevant)

  1. Pingback: Mere end Game Over | Chrisstoffer

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.